miercuri, 22 iunie 2011

PLEOAPĂ


Tifonul - Introducerea materialului textil medical în creația personală, încă din 2003, a apărut ca o continuitate firească a experimentelor realizate în tehnicile tradiționale ale gravurii și a tendinței mele (prezentă încă în lucrările de licență) de a grava pe plăci cu dimensiuni cât mai mari posibile. Suprafața de imprimare a presei (de gravură) clasice nu-mi mai erau de ajuns, iar monotipia deja o stăpâneam... La care se adaugă lipsa hârtiei din comerț cu textura ei specifică pentru tipar. Rezultatul a condus firesc și în timp, spre lucrări de dimensiuni monumentale, apoi tridimensionale și, mai departe, la crearea de instalații (artistice).

Alte instalații cu tifon: 

Remember box, 2005 și 

Torța, 2008  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/torta.html 

Cariatidele memoriei, 2008  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/cariatidele-memoriei-bienala-vilnius.html

Coloane, 2008  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/coloane-canakkalle-turcia.html

Clepsidre, 2008  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/xms-2.html 

Liniște, 2008  http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/ieeb-2008.html 

Înconjurat de iarbă, 2009 http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/06/inconjurat-de-iarba.html un proiect pentru expoziție personală, cu vizonare integrală la http://inconjuratdeiarba.blogspot.com/



PLEOAPĂ, instalaţie, linogravură, monotipie, tifon, pânză, dimensiuni variabile (200x200x100 cm)
, 2011

Instalația are legătură cu un proiect mai vechi, deOchi http://ciprianchirileanu-art.blogspot.ro/2011/06/deochi.html  dezvoltat acum ca parte a unei expoziţii de grup organizată la Muzeul de Artă din Timişoara, în memoria unui cunoscut tânăr jurnalist timişorean recent trecut în nefiinţă în urma unei tumori la glanda lacrimală. Instalaţia este formată din două pânze suprapuse astfel: gaura dintr-un cerceaf de pat panotat pe perete, semnifică ochiul lipsit de iris, însă privit de la distanţă, irisul este prezent prin suprafaţa circulară neagră, vibrată, bogată în semne grafice abstracte, percepută ca boltă cerească. Paralel cu cearceaful, în faţă, o pânză din tifon peste care sunt imprimate câteva linii verticale cursive, în tehnica linogravurii, amintesc de genele pleoapei închise în timpul somnului, suprafaţa circulară din spate fiind percepută acum prin transparenţă, neclar. Totodată cele două extremităţi ale suprafeţei de tifon ajunse pe podea simbolizează două lacrimi. Ansamblul redă existenţa a două lumi paralele, una mai concretă, în spate, cealaltă mai eterată, ireală, în faţă, dând posibilitatea privitorului de a călători, la propriu, în interiorul fiinţei.





PLEOAPĂ (detalii)










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu