joi, 9 iunie 2011

MARIA MAGDALENA CRIŞAN, filonul de fum, mogoşoaia


Maria Magdalena Crișan, Ciprian Chirileanu 
- imagine de la vernisaj, foto ???

Ciprian Chirileanu este un artist care îşi reprezintă timpul şi generaţia sa. Activ, mereu în mişcare, neconvenţional, atât prin ceea ce face, cât şi prin modalitatea originală de a-şi promova creaţia, implicat profund în problemele cotidiene, într-un cuvânt, interesat de social, arta sa este expresia artistului marcat de mediul în care trăieşte. După expoziţii deschise în sălile Aeroportului, iar apoi ale Penitenciarului din Timişoara, dar şi în Galerii de Artă sau Muzee, acum este prezent la galeria Foişor a Palatului Mogoşoaia.
Ce ne-a atras la Ciprian Chirileanu? În primul rând dorinţa de a fi prezent, de a cunoaşte în mod direct problematica ce o abordează şi nu în ultimul rând rezultatele muncii sale. După un debut promiţător (...), aşa cum remarcau cronicarii, grafica este cea care îl stimulează, îl ajută să dea expresie gândurilor sale. În diferite tehnici de gravare, în desene el dă concreteţe impactului vizual, conştientizează tarele acestei lumi. În general, atitudinea sa este expresia unui civism necesar în raportul nostru cu natura, cu mediul, în comunicarea umană. Gândite serial, în cicluri el preia semnul plastic, în cazul de faţă, linia şi punctul, într-un registru al scriiturii, al sugestiei, dar poate mai important, al stărilor. Lucrările prezente în Galeria Foişor fac parte din ciclul FILONUL DE FUM. Chiar fără a le privi nu putem exclude determinanta lor ecologică. Cu siguranţă sursa lor de aici provine. Privindu-le, un joc subtil de pete, linii, froteuri, intensităţi cromatice diferite ale alb-negrului, ritmuri, ne scot din atmosfera opresivă a motivului. Filonul de Fum este metafora iluziilor noastre, a speranţelor, simbolul capacităţii de a regenera continuu.
Întâlnirea cu Ciprian Chirileanu este surprinzătoare. Cu un simţ marcat al monumentalului, aceste lucrări devin în Galeria de la Mogoşoaia o instalaţie, recrează într-un spaţiu restrâns un bogat univers imaginativ.

Maria-Magdalena Crişan, critic de artă, vernisaj Filonul de Fum, Galeria Foişor, Mogoşoaia, iunie-iulie 2003

///

... an artist who represents his generation and his time. Active, always on the move, unconventional, by what he does, as well as by the genuine way of promoting his creation, profoundly involved in the day-to-day problems, in a word, interested in the social, his art is the expression of the artist profoundly marked by the environment in which he lives.

Sequentially thought, in cycles he takes over the plastic sign, in this case the line and the dot, in a register of writing, of suggestion, but maybe most importantly, of emotions (…) Looking at them, a subtle game of stains, lines, transparence, different intensities of white and black, rythms, try to get us out of the opressive atmosphere of the motive. Lode of Smoke is the metaphore of our illusions, of our hopes, the simbol of the capacity of continous regeneration. The meeting with Ciprian Chirileanu is rather surprizing. With a definite sense of the monumental, these works become a true installation in the Gallery of Mogoşoaia. His works are able to recreate a rich univers of imagination in a limited area.Maria-Magdalena Crişan - art critic, Bucureşti



Cele 12 monotipii de mari dimensiuni - 400x150 cm - pot fi vizualizate la
http://ciprianchirileanu-art.blogspot.ro/2011/06/filonul-de-fum.html
ultima temă conceptuală care a încheiat proiectul INCURSIUNI 980199 
http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/05/incursiuni-980199.html



Filonul de Fum, afiș



Filonul de Fum, pliant (copie xerox)



......

Statuia lui Lenin și grafica lui Ciprian Chirileanu
„(...) Artistul, în plină efervescență creatoare, este la a treia expoziție din acest an și foarte aproape de cea de-a patra, care va fi vernisată în luna iulie. În expoziția de la Mogoșoaia, Ciprian Chirileanu a venit în fața publicului cu 12 lucrări de monotipie de 4/ 1,5 m, care, practic, au îmbrăcat pereții Galeriei Foișor, dând posibilitatea privitorului să se afle, cumva, în mijlocul lumii propuse de artist. (...) La câteva zeci de metri mai încolo, ne-a povestit Ciprian, în fostele sere ale palatului, stau prăbușite, printre bălării, două statui gigantice de bronz: a lui Petre Groza și a lui Lenin. (...)”.
Aurora Mărgeanu, Prima Oră, 12 iunie 2003, Timișoara




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu