MIRAJ (ro)
Fata Morgana este numele latin a lui Morgan le Fay,
vrăjitoarea Regelui Arthur şi a Reginei Guinevere, cunoscută şi sub numele
celtic Morgane, Morgain sau Morgana. „Morgane,
«născută din mare», este regina insulei Avallon din Atlantic, care, împreună cu
surorile sale, l-a îngrijit pe regele Arthur în aşteptarea tămăduirii şi
întoarcerii sale. În mitologia populară, Morgan intervine pentru a-i atrage pe
cei vii în lumea morţilor” (Jean Vertemont). Printr-o corespondenţă cu
mitologia greacă, sirenele sunt acele nimfe marine care, vestite fiind pentru
frumuseţea chipurilor şi melodicitatea vocii lor, îi vrăjesc pe navigatori,
provocând astfel naufragii pentru a se hrăni cu trupurile marinarilor. Sirenele
semnifică visul înşelător şi iluzoriu. Accepţiunea generală a unei Fata Morgana este reprezentat de un
miraj, un fenomen optic ce se realizează prin devierea, respectiv reflexia
razelor luminii ce trec prin straturi de aer cu temperaturi diferite. Structura
compoziţională simplă şi statică este dominată de o singură linie orizontală,
albă, identificată cu linia îndepărtată a orizontului geografic, înţeleasă ca
fâşie a „no man’s land”-ului între
cer și pământ.
MIRAGE (en)
Fata Morgana is the Latin name of Morgan le Fay, the
Witch of King Arthur and Queen Guinevere. Also known as Morgane, "born
of the sea", she is the queen of the Atlantic island of Avalon who "attracts
the living into the world of the dead" (Jean Vertemont). In
correspondence with Greek mythology, sirens are marine nymphs famous for their
beauty and melodious voice who bewitch seafarers, causing them to strand and
then eating their bodies. Sirens mean deceptive and illusory dreams. The
general acceptation of a Fata Morgana is represented by a mirage, an optical
phenomenon caused by deviation or reflection of light rays that pass through
layers of air with different temperatures. The plain and static compositional
structure of the work is dominated by a single horizontal white line,
symbolizing the far away horizon, a "no man's land" line
between heaven and earth.
MIRAJ 1-100, ulei pe pânză, placă de lemn, 25x25 cm
CIPRIAN CHIRILEANU – UN DEBUT PROMIŢĂTOR ÎN PICTURĂ
Cunoscut ca şi grafician, tânărul artist este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice (secţia grafică) din cadrul Universităţii de Vest. Expoziţia Miraj, conţinând lucrări abstracte, găzduită de Galeria Carola’s, reprezintă debutul acestuia în pictură, find cea de-a noua expoziţie personală a sa, celelalte, evident, de grafică. Criticul de artă Deliu Petroiu, prezent la vernisaj, observa „uluitoarea pricepere de combinare a culorilor”, artistul dovedind o certă familiarizare cu expresia artistică prin linia liberă. Multiplele registre cromatice se datorează motivelor care sunt reluate, dar în tonalităţi diferite, Chirileanu folosind în speţă culorile complementare. Utilizarea acestor procedee demonstrează, în opinia lui Deliu Petroiu, maturitatea artistică a pictorului. Criticul a atras atenţia asupra a trei lucrări în nuanţe de gri (culoare care nu oferă, în general, o armonie cromatică), care probează „o picturalitate ieşită din comun”. Tablourile lui Ciprian Chirileanu conţin o încifrare care cere o privire mai atentă, o revenire asupra lor pentru o mai profundă înţelegere a sensurilor, caracteristică a artei sale, prezentă încă de la debutul în caricatură.
Amelia Galetar, Timişoara, 3 aprilie 2003
...
PLEDOARIE PENTRU BUCURIA DE A TRĂI...
(...) Ciprian Chirileanu, cu expoziţia vernisată ieri, 2 aprilie, la Galeria Carola’s este deja la a noua „personală”. Pentru cei care i-au urmărit de-a lungul timpului cariera a fost într-adevăr o surpriză, deoarece tânărul artist şi-a schimbat modul de exprimare. De la desen şi grafică a trecut acum la pictură; de la monocromie, la o explozie de culoare. Sunt lucrări de mici dimensiuni, pătrate cu latura de 25 de centimetri, care (deşi nu asta a fost intenţia artistului) sunt foarte decorative. „A fost un prag pe care mi l-am impus să-l trec şi am simţit că a venit deja timpul. M-am săturat de alb-negru, deoarece pentru mine grafica este prin excelenţă monocromă. (...) Am vrut ca fiecare lucrare să păstreze acel spaţiu alb, nu ca mijloc de demarcaţie, ci mai mult ca o dorinţă de a sugera dilatarea spaţiului într-o iluzie”. Deşi unitare în expresie şi viziune, lucrările par segregate de culoare: pe de o parte, culorile calde ale pământului – toate tonurile de brun şi galben ocru – pe de alta, culorile reci ale aerului, nenumărate nuanţe de albastru şi cenuşiu. Interesant este şi textul însoţitor al ciclului. Este o dovadă că atunci când apare la o persoană, talentul are mai multe moduri de manifestare: „Aţi gustat vreodată un miraj? Nu-i nimic, dacă dorinţa e un gaj al bucuriei de a trăi, nu-i aşa? Şi nimeni n-a murit din asta. Moare însă minunata culoare a vieţii îndată ce muşti din veşnicia ei. Şi(-ţi) spui: Acolo, în zare, mă doare...”
Aurora Mărgeanu, Prima Oră, 3 aprilie 2003
...
CIPRIAN CHIRILEANU PROPUNE UN MIRAJ
În 1998, Ciprian Chirileanu termina Facultatea de Arte Plastice a Universităţii de Vest, secţia Grafică. (...) Artistul a avut curaj să demonstreze că nu se pricepe numai la gravură, grafică ori caricatură, ci poate să facă, cu succes, şi pictură. Expoziţia care şi-a vernisat-o ieri, la Galeria Carola’s Art Shop, intitulată Miraj, a demonstrat acest lucru, fapt subliniat, în intervenţiile lor, şi de jurnalistul Robert Şerban şi de criticul de artă deliu Petroiu, care au ţinut să observe că Ciprian Chirileanu este un artist care reuşeşte să facă bine tot ceea ce îşi propune.
Sorin Precup, Realitatea Bănăţeană, 3 aprilie 2003
Miraj 79
MINUNATA CULOARE A EXISTENŢEI ESTE CEA PE CARE O VEZI CU INIMA
Debut dublu în Carola’s shop din Timişoara
Miercuri după masă, în magazinul Carola’s Art Shop din Timişoara (str. Mărăşeşti nr. 12), a avut loc vernisajul expoziţiei personale de pictură intitulată Miraj a laboriosului şi prolificului grafician Ciprian Chirileanu, care, cu ocazia celei de-a noua înfăţişări personale în public, şi-a asumat cu un curaj exemplar toate riscurile unui nou debut, prezentând pe simeze, pentru prima dată, doar lucrări de pictură, compoziţii cromatice, tablouri de factură abstractă. Expoziţia tânărului şi talentatului artist plastic timişorean a fost recomandată publicului, iubitorilor de artă şi colegilor de breaslă de către consilierul artistic al galeriei, poetul şi jurnalistul Robert Şerban (...). Despre picturile graficianului Ciprian Chirileanu a vorbit în cuvinte elogioase criticul şi istoricul de artă Deliu Petroiu, care, la cei 81 de ani ai săi, a deschis pentru prima oară o expoziţie găzduită de Carola’s Art Shop. După cum a subliniat, în cele 73 de lucrări expuse, Ciprian Chirileanu, pătruns de o conştiinţă artistică matură, trece – cu subtilitate, dovedind multă pricepere în combinarea culorilor – un „mănunchi de elemente” prin cât mai multe registre, game şi tonalităţi cromatice.
Ioan Stanciu, Agenda Zilei, 4 aprilie 2003
MIRAJ 1-3, ac rece, 15X15 cm, 2003
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu