marți, 21 iunie 2011

ÎNCONJURAT DE IARBĂ, Galeria Helios, Timişoara, 2009


Expoziţie personală la Galeria Helios, Timişoara, 2009


Prin această expoziţie, Galeria Helios a fost transformată într-o instalaţie extinsă în dimensiunile reale ale ei, dar şi într-o lume imaginară, vizuală şi literară, transpusă scenografic. Parcursul atent şi bine stabilit încă de la intrare a inclus elemente din suprarealism, environment, land-art, performance-art, videoart, instalaţie, spațiul fiind dominat de gazon (real), tifon, siluete, măști, linogravură, și texte personale.
Conceptul şi lucrările proiectului Înconjurat de iarbă au ca suport corespondenţa purtată între doi prieteni – personaje principale – atunci când unul dintre ei decide să înconjoare Pământul pe jos, de unul singur. Singura hartă folosită respectă, cu stricteţe, un traseu rectiliniu ales spontan la plecare, indiferent de obstacolele apărute pe parcurs. Sunt descrise evenimentele şi stările emoţionale petrecute în paralel, aproape telepatic, între cel care pleacă într-o călătorie iniţiatică în lumea largă, şi cel care rămâne acasă, pornind de la relaţia umbra-persona (C. G. Jung). Povestirile redau locuri noi şi mistere ascunse, realitatea prezentă opunându-se miturilor străvechi, universale, fenomenul dedublării sau al extracorporalităţii, reîntoarcerea celui plecat amintind de conceptul reîncarnării sau al Nirvanei etc. În final personalităţile celor doi prieteni se contoprsc într-o singură „umbră”, prin corespondenţa creată între ei, dar și materializată în final prin apariția personajului numit UTO, un astru luminos.
 

Expoziția a fost însoțită de un text critic semnat de Olivia Nițiș - publicat ulterior în revista Contrapunct, 1-3, septembrie 2009:

"Înconjurat de iarbă şi de el însuşi
Ciprian Chirileanu este un artist care se joacă serios. Grafica lui nu are monotonia unui discurs clasic, are nerv gestualist decantat în abstractizări cu iz modernist şi o deschidere către extinderea de suprafeţe, ieşirea din bidimensional, crearea de ambienturi neconvenţionale, de environment-uri interactive, aşa cum este cazul expoziţiei sale recente, Înconjurat de iarbă, de la galeria Helios din Timişoara. (...)"


Comentariul critic integral, povestirile cu rol de concept al lucrărilor, imagini cu lucrările din expoziție, precum și alte detalii mai ample care întregesc proiectul artistic, la
ÎNCONJURAT DE IARBĂ 1-7, linogravură, tifon, 88x66 cm, 2009

ÎNCONJURAT DE IARBĂ 1-5, linogravură, tifon, 55x23 cm, 2009Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu