marți, 21 iunie 2011

HIDRO-MONOTIPIA, tehnică exerimentală personală, Timişoara, 2005

HIDROMONOTIPIA, SCURTĂ DESCRIERE A TEHNICII EXPERIMENTALE PERSONALE.
Cerneala tipografică, extrem de vâscoasă, poate fi înmuiată doar de căldura solară, conferindu-i o caracteristică fluidă specifică (ca mierea), cunoscând faptul că în componenţa procesului de obţinere a cernelii tipografice intră şi o anumită cantitate de grăsime. Prin urmare, picurarea unor fâşii foarte subţiri de cerneală pe suprafaţa unei tăvi umplute în prealabil cu apă - asemănător tehnicii dripping folosită de Paul Jackson Pollock (1912-1956) în Action Painting (Expresionism abstract) - a permis plutirea cernelii pe suprafaţa apei, în suspensie, durata acestui fenomen fiind extrem de scurtă; depăşind această durată, cerneala se va scufunda pe fundul tăvii.
Urmele de cerneală de pe întinderea plană a lichidului au fost preluate imediat pe hârtie, într-o primă etapă de imprimare. Datorită aşternerii uniforme şi totodată haotice a cernelii pe suprafaţa acvatică, imaginile grafice au fost considerate de mine precum matriţe „experimentale” necesare imprimărilor finale.
A doua etapă, respectiv imprimarea clasică a unei monotipii, a fost realizată direct pe suportul de hârtie care urma a fi expus. Pentru unele zone albe, am folosit măşti. În cele din urmă, rezultatul compoziţional de pe hârtiile lungi de patru metri şi înguste de 30 cm, reflectă lungimea proporţională a unui traseu plin cu noduri, structura generală a urmelor asemănându-se mult, prin detaliile hidromonotipiei, cu firele care intră în componenţa unei frânghii.

Pornind de la această tehnică experimentală, hidromonotipia, seria celor zece lucrări a fost expusă în cadrul expoziţiei personale Noduri 1, la Galeria Helios, Timişoara, 2005 - detalii la
precum și la expozițile personale Noduri 2 la București ( http://ciprianchirileanu-art.blogspot.ro/2011/06/nod-2-bucuresti.html     ), 
ultima, în cadrul expoziției doctorale de la Galeria Mansarda, Timișoara, 2012.


Nod 10 - 5 - 2 - 7 - 4 - 9 (10 jos, 9 sus)


Nod 9 (detaliu)

Nod 4 (detaliu)

Nod 7 (detaliu)

Nod 2 (detaliu)

Nod 5 (detaliu)

Nod 10 (detaliu)

Nod 4 (detaliu 2)



Nod 3 - 6 - 1 - 8

Nod 8 (detaliu)

Nod 1 (detaliu)
Nod 6 (detaliu)

Nod 3 (detaliu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu