joi, 26 decembrie 2019

GLOANȚE



GLOANȚE
instalație, foto, 2019

Instalația are la bază experiența personală din noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, aflat de serviciu în poarta de intrare la ILSA – Industria Lânii – împreună cu alți colegi de muncă. După fuga soților Ceaușescu, seara a început haosul: se trăgea în centrul Timișoarei, securiștii erau teroriști, teroriștii erau străini, străinii erau printre noi... După un scurt elan patriotic-revoluționar, de apărător al bulevardului L. Sălăjan, azi Take Ionescu, printr-o blocadă ad-hoc cu autobuze și troleibuze, să nu ajungă teroriștii la sediul Miliției, s-a auzit prima rafală în apropiere. Instantaneu ne-am răspândit care-cum-unde, toți ca potârnichiile. Așa am ajuns în curtea vecină al depoului de tramvaie, în fața atelierului în care, coincidență sau nu, expun acum, după 30 de ani... Ne uitam unul la altul și așteptam să vedem care dintre noi va fi primul împușcat, în liniștea nopții auzindu-se doar gâfâitul nostru și șuieratul gloanțelor care se opreau undeva, în cerul înstelat... Dealtfel, una din victimele acestei nopți absurde, un muncitor de la ILSA - Francisc B. -, era deja întinsă dimineața într-o baltă de sânge, la complexul comercial vis-a-vis de sediul Miliției. 
Instalația redă cerul nocturn înstelat reținând „ploaia” de gloanțe.

Alte gloanțe au lăsat urme care încă se mai văd pe clădirile Timișoarei, în cele 17 fotografii expuse, în partea a doua a instalației. 













Cele 17 fotografii pot fi vizionate integral la


 foto - Daliana Iacobescu

foto – Renée Renard

foto – Renée Renard


La închiderea expoziției în 20 decembrie 2019, exact după 30 de ani de la declararea orașului Timișoara liber de comunism, jubilând cu „steagul” Scînteia, parte din instalația omonimă expusă în atelierul vecin. Am învins!





Instalația a fost prezentată în zilele de 14, 15, 19 și 20 decembrie, în cadrul expoziției De la Revoluție la revoluții, al grupului Avantpost, în spațiul atelierelor din depoul de tramvaie de pe Bd. Take Ionescu, viitorul centru de artă contemporană MultipleXity, ca parte al proiectului reMIND MAPPING 89, organizat de Timișoara 2021.

Instalație expusă în atelierul vecin, Scînteia, la
http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2019/12/scinteia.html 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu