joi, 26 decembrie 2019

DREAM MAKER



Joi, 31 octombrie 2019, la Galeria Helios din Timișoara, a avut loc deschiderea expoziției personale intitulate DREAM MAKER, fotografie, video, instalație, împreună cu Renée Renard.

Conceptul expozițional:

Pe parcursul unei nopţi trecem prin 4-5 perioade de somn REM, în care mișcările ochilor, ritmul cardiac și respirația se accelerează, creierul devine mai activ și apar visele. Aceste imagini și procese psihice, imposibil de controlat rațional, apar la intervale de 1-2 ore și reprezintă aproximativ 20% din totalul somnului, un vis având o  durată medie de 15-20 de minute (Liviu Popoviciu). Despre vis există diverse abordări și studii: satisfacerea unor dorințe refulate (Freud), plăsmuiri stranii lipsite de logică, venite din inconștient (Jung), dihotomia între vis și gândire (Folkes, Vogel, Rechtschaffen), etc. Dar nu încercăm oare cu toții să căutăm explicații și înțelesuri ascunse pentru un vis care, în mod surprinzător, ne-a rămas în memorie?!

Expoziția DREAM MAKER pornește de la termenii introduși în 1969 de Molinari şi Foulkes - perceptual şi conceptual - pentru a înţelege relaţiile dintre imageria vizuală din vis, respectiv activitatea mentală din vis. Sau, ca esență a expoziției, cât de complementare sunt relațiile dintre realitatea unei imaginații, respectiv fantezia unei realități.
Expoziția folosește cu preponderență obiecte din comerț, recontextualizate, cu funcționalități deturnate, iar lucrările sunt dispuse conform unui parcurs vizual-conceptual scenografic. Asocierile dintre obiecte sunt aparent ilogice. Sau logice. Depinde de memoria și povestirea visului în realitatea dimineții.

Despre cum se naște visul, ce se petrece, cine ne apare în el.... În culcușul cald de sub pătură, tot ceea ce nu aparține realității intră în lumea lui Dream Maker / Creatorul de vise. Odată pleoapele închise, o mână albă te mângâie, suficient cât să intri în lumea din care sunt plămădite visele – DREAM MAKER. Câteodată nu poți să dormi și te întâlnești cu Timpul – INSOMNIA. Apoi ca într-un spectacol, Creatorul de Vise te invită să-i descoperi o parte din recuzită – DREAM BOX. Și te duce departe, te-nconjoară, te răsucește, te amețește – VERTIGO. Este apogeul experienței nocturne, când și animalele visează – MINI DREAMERS. Dacă vrei să te trezești, o iei la dreapta, imediat după stâlp (în spațiul galeriei Helios) – ESCAPE. Sau continui, la stânga, spre dorințele refulate – EROTICA. În fine, Dream Maker/ Creatorul de Vise este o siluetă umană – DREAMERS (și deopotrivă DREAM MAKERS), în persoana autorilor Ciprian Chirileanu și Renée Renard. O expoziție gândită in situ.

 DREAM MAKER
 






(...) Şi templele, şi însuşi globu-acesta
Cu tot ce-i viu pe el — se vor topi
Făr-a lăsa vreo urmă, ca şi-această
Părelnică serbare: viaţa noastră
E din plămada viselor făcută,
Şi somnul o-mpresoară... (...)


William Shakespeare, The Tempest/ Furtuna


INSOMNIA







 INSOMNIA / DREAM BOX


 DREAM BOX













 VERTIGO







MINI DREAMERS





... respirând
vise
în loc
de aer...

F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby / Marele Gatsby



ESCAPE


sau la

 https://vimeo.com/451586850

 


Ciprian Chirileanu este absolvent al Facultății de Arte și Design Timișoara (1998), membru UAP (1999), al grupurilor Graphium (1998), Xilogravură, matrice stilistică (2008) și Avantpost.ro (2016), președinte al Asociației Diplomatic Art. Cu peste 20 de expoziții personale, prezent la peste 60 de bienale internaționale și la peste 60 de expoziții din România, dar și inițiator de proiecte – Student Fest (1992), Bienala Internațională de Gravură Mică Graphium (2004), Plăci comemorative (2013), Diplomatic Art (2014) etc – lucrările artistului se regăsesc în colecții private și muzeale, activitatea artistică fiind semnalată de presă și critica de artă începând din 1990.

Renée Renard și-a canalizat interesul în creația artistică pe două teme principale: convergența dintre medicină și artă și documentarea/ interpretarea micro-istoriilor. Medii predilecte de exprimare: fotografie și video subacvatice și la microscop, procesare digitală, instalație. Începând din 2010 a avut 14 expoziții personale și a participat la peste 60 de expoziții de grup în țară și străinătate. În 2016 a obținut Premiul municipalității din Portet sur Garonne/ Franța la Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine, iar în 2013 Premio Murano pentru design (secțiunea sticlă fuzionată) al Scuola del Vetro Abate Zanetti, Murano/ Italia. Membră UAP secțiunea Multimedia și a grupului Avantpost.ro, vicepreședintă a Asociației Diplomatic Art.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu