marți, 26 decembrie 2017

MARIA OROSAN-TELEA



GRAFICA DINCOLO DE GRAFICĂ. STRATEGII ALTERNATIVE ÎN GRAFICA TIMIȘOREANĂ

Articol semnat de criticul de artă Maria Orosan-Telea și publicat în revista Arta nr. 22-23 / 2016. Selecțiile din textul integral îmi aparțin.

„La mijlocul anilor 2000 Timișoara găzduia două evenimente expoziționale importante, Bienala Internațională de Gravură Experimentală[i] și Bienala Internațională de Gravură Mică Graphium[ii]. De asemenea, aici mai funcționa, cu o continuitate de douăzeci de ani, atelierul de gravură Graphium, singura structură de acest fel din țară, după închiderea atelierului Podul de la București, în 2004. Încă de la începutul anilor ’80, în jurul acestui atelier, inițiat și coordonat de Constantin Catargiu, se grupează câțiva artiști interesați de gravură (...). La finele anilor ’90, un nou grup de gravori, se încheagă în jurul Graphium: Ciprian Chirileanu, Sorin Dungan, Consuela Grigorescu, Angela Horvath şi Eugen Varga. (...).

Un proiect colectiv mai recent, Xilogravura - Matrice Stilistică[iii], coordonat de Suzana Fântânariu, dar și activitatea individuală a unor graficieni și gravori foarte prezenți în expozițiile internaționale de profil, conturează la Timișoara un context emulativ. Toate aceste aspecte au ca background existența în cadrul Facultății de Artă și Design a unei secții de grafică, foarte bine închegată structural, dar suficient de nouă pentru a aduce o direcție proaspătă în peisajul graficii românești, o direcție adesea marcată de experimentalism. (...)

            În linii mari, tocmai acest experimentalism și migrarea dinspre grafica tradițională spre alte forme de expresie artistică devin tendințele cele mai evidente în rândul generațiilor mai tinere de graficieni timișoreni, prin folosirea adesea a noilor media, video art, sound art, digital art, a obiectului și a instalației.

            (...) Din 2008, Ciprian Chirileanu folosește tifonul imprimat prin tehnica linogravurii pentru a realiza structuri tridimensionale. Chiar și atunci când expune lucrări realizate în tehnici tradiționale, Chirileanu construiește în jurul seriilor sale de gravuri evenimentele expoziționale complexe, alegând locații neconvenționale și reușind să atragă atenția chiar și asupra unor aspecte sociale. Este de remarcat în acest sens expoziția realizată în 1998 la Penitenciarul Timișoara, parte a proiectului mai amplu 980199 INCURSIUNI, unde artistul realizează un performance împreună cu un deținut. Plecând de aici, colaborarea lui Chirileanu cu Penitenciarul continuă prin cursurile de artă la care participă deținuții. O altă arie importantă de activitate a lui Chirileanu este legată de organizarea de evenimente expoziționale dedicate graficii. Experiența de organizator dobândită înca din anii studenției, în cadrul primului și celui mai important festival studențesc din țară, StudentFest[iv], este continuată prin coordonarea Bienalei Graphium  și, mai recent, a proiectului Diplomatic Art[v], care în mare parte expune tot lucrări grafice.

(...)

*Acest articol a fost redactat, pe baza interviurilor și a documentației puse la dispoziție de către  Suzana Fântânariu, Adriana Lucaciu, Vică Tilă Adorian, Constantin Catargiu, Ciprian Chirileanu și Ciprian Ciuclea, cărora le mulțumesc.”




[i] Bienala Internațională de Gravura Experimentală a fost inițiată de Ciprian Ciuclea în anul 2003. Primele două ediții au avut loc la Timișoara, după care evenimentul se va muta la Mogoșoaia și București.
[ii] Bienalei Internaționale de Gravură Mică Graphium, coordonată de Ciprian Chirileanu, a avut trei ediții  începând cu 2004.
[iii] Proiectul Xilogravura - Matrice stilistică a fost inițiat în 2007 de Suzana Fântânariu și reunește o serie de absolvenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara: Dan  Boar, Cristina Vlădilă, Ciprian Chirileanu, Ciprian Ciuclea Florin Haţegan, drd. Ortansa Moraru, Mircea Popescu, Cristina Sandor, Felicia Selejan, Voicu Sătmărean, Yvette Szakacs, Mihai Zgondoiu, Zsombori Robert. În cadrul proiectului au avut loc numeroase expoziții și colocvii, nu doar în România ci și în străinătate, în țări precum Austria sau Mexic.
[iv] StudentFest a debutat în 1992, devenind pe parcursul anilor cel mai mare festival studențesc din țară.
[v] Diplomatic Art a fost inițiat de Ciprian Chirileanu în 2014 și reunește artiști din toate țările care au instituții consulare la Timișoara.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu