vineri, 18 noiembrie 2022

Năframa chinezească

Vineri 11 noiembrie 2022, la ora 17.30, a avut loc la librăria Esotera Timișoara, lansarea cărții despre descoperitorul Varthema, semnată de Nicu Nicolae Strâmbeanu și Antuza Genescu, sub îngrijirea aceleiași Antuza și Cecilia Strâmbeanu, cu sprijinul Pro Air Clean și Laurențiu Demetrovici. O traducere românească „princeps” după aproximativ cinci secole (!) de la apariția ei originală. Volumul se încheie cu micro-povestea Năframa chinezească - „Chiar dacă n-am scris o astfel de carte, nu-i târziu s-o fac”, scrie Nicu - cu referiri la cartea sa de debut (Evanghelia dupa Arana, 2004), un demers de tip Inception (filmul regizat de Nolan, în 2010) și cu mine transformat în personaj de carte - Pilu Codreanu -, printre alții. 

Pentru acuratețea informației, postez imaginea năframei gândită împreună, un proiect vizual abandonat parțial odată cu decesul scriitorului. Alături, varianta afișului de lansare de acum, adaptat de Loredana Târzioru, Editura Brumar. Au prezentat Cornel Ungureanu, Viorel Marineasa și Radu Enache.





„(…) Dar dacă Varthema așternuse cu atâta migală o scrisoare pe mătase despre lumile de curând găsite ca să i-o trimită altui drumeț neliniștit înseamnă că nu o făcuse degeaba. Am pus mâna pe telefon:

– Îți mulțumesc, maestre Pilule, mi-ai deschis ochii! Și eu sunt artist vizual, pentru că scrisul și cititul nu se fac cu curul, ci tot cu privirea și mâinile. Iar unul dintre înaintașii noștri, ai amândurora, a fost chiar Varthema ăsta, care a mâzgălit basmaua de mătase din mâna englezului, cu scopul vădit de a-i purta înfăptuirea din generație în generație, până la noi! Și mai știi o chestie? Deși a fost scrisă acum cinci sute de ani și tradusă în peste șaizeci de limbi, până acum nu s-a învrednicit nimeni să povestească această carte minunată și în limba română.

Nicolae Strâmbeanu

Timișoara, 16.09.2020”




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu