duminică, 30 decembrie 2018

NOROC ALB – expoziție personală, parte al evenimentului Exploatarea Culturală Petrila



NOROC ALB

instalație, video, tifon, site specific, dimensiuni variabile, 2018 – în spațiul Minei Școală „I. D. Sîrbu” din fosta Exploatare Minieră din Petrila, jud Hunedoara, ca parte din evenimentul Exploatarea Culturală Petrila, 10-12 august 2018. Organizator: Planeta Petrila, ACV.




CIPRIAN CHIRILEANU este artist vizual, inițiator și curator de proiecte culturale. Preocuparea principală în creația sa este dualitatea material-imaterial, fizic-metafizic, văzut-nevăzut. În cadrul Exploatarea culturală Petrila, Ciprian bandajează în tifon Mina Școală și o populează cu spirite pozitive. Spațiul devine unul protector, o infuzie vizuala de „noroc bun” imaculat, imunizator pentru cel care va cunoaște în curând negrul subpământean. Succesiunea sacadată a imaginilor și al sonorului din video crează un ambient cu diverse conotații: grafia unui EKG, secunde care nu se mai opresc, galerii de mină, lovituri de târnăcop, tensiunea așteptării etc. 

Tifonul – un material textil transparent, alb, moale şi vaporos, indispensabil vindecării plăgilor, prin care odată bandajat corpul rănit,  prin formă și „culoare” acesta devine carcasa unui spirit protector – a fost folosit în ceația personală începând din anul 2003, cu precădere în instalațiile Torța 2005 / 2008, Pleoapa 2011 etc, dar mai ales în instalația de mari dimensiuni Înconjurat de iarbă 2009, un proiect conceptual cu multe personaje-spirite albe.


Exploatarea Minieră Petrila – Mina Școală „I. D. Sîrbu”









NOROC ALB

instalație, video, tifon, site specific, dimensiuni variabile, 2018









video instalație, tifon, dimensiuni variabile
 
 
 
Noroc Alb, video, 2018 
 

captură video

captură video
































(foto Ion Barbu)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu