marți, 31 mai 2011

CERC DE PICTURA CU DETINUTII (1998 - 2001)

CERCUL DE PICTURĂ CU PERSOANE AFLATE ÎN CUSTODIA PENITENCIARULUI TIMIŞOARA

Peste căteva luni de la expoziţia vernisată la Penitenciar, am acceptat provocarea: un cerc de pictură cu deţinuţii! Nu ştiu câţi s-ar fi gândit la aşa ceva. La scurt timp am aflat că este un fapt inedit, cel puţin în sistemul penitenciarelor româneşti. Îmi face plăcere să evoc excelenta colaborare avută cu instituţia amintită, prin comandantul de atunci, dl Ioan Băla, apoi cu dl Florin Şerpe, unul dintre psihologi, şi, ulterior, cu dna Mihaela Tomiţă. Dar lista este mai lungă şi îmi cer scuze că nu o pot... lungi, acum şi aici. Cu toţii au depus un efort pentru realizarea expoziţiilor cu deţinuţii-plasticieni.

Mi-aduc aminte când am fost invitat să vizitez o celulă. Oricât de multă (auto)pregătire psihologică mi-am impus-o, n-am putut rezista mai mult de 10-20 de secunde. Am ieşit imediat. De atunci, conceptul despre libertate şi tot ceea ce derivă din el (spontaneitate, teribilism, democraţie, greşeală, vinovăţie şi multe altele) mi s-a clarificat. Îmi spuneam că 99,99% din populaţie ar trebui să viziteze, cel puţin odată în viaţă, o cameră de detenţie. Egoismul, orgoliul şi prostia ar fi mai rare...

Articole apărute în presă (selecţie):


„PUNTE PENTRU VIITOR” – O MÂNĂ ÎNTINSĂ MINORILOR DIN PENITENCIARUL TIMIŞOARA

O acţiune în premieră, care vizează reintegrarea minorilor din penitenciare

Indiferent de natura faptelor lor, minorii din penitenciar sunt, şi ei, copii. Doar că, fie din cauza educaţiei pe care au primit-o acasă, fie din pricina anturajului în care au intrat, ei au ales o altă cale în viaţă. Au apucat pe un drum greşit, fără să-şi dea seama, poate, de acest lucru. Se găsesc, însă, oameni care să-i înţeleagă, care sunt conştienţi că greşelile lor n-au fost premeditate, ci doar rodul unor întâmplări de conjunctură... Ping-pong art... Ciprian Chirileanu este unul dintre acei oameni despre care vorbeam anterior. (...)El coordonează astăzi cercul de pictură al deţinuţilor din Penitenciar: „(...) La o masă de ping-pong, în vremea strugurilor ruginii, (...) am cunoscut oameni care au văzut, au făcut şi au învins, fiecare în felul lui. Un nou limbaj (vizual) se poate constitui într-un nou abecedar pentru unii. Doi dintre ei mi-au mărturisit că ar dori să-şi continuie studiile în zona artisticului, după stagiul de la „ping-pong”. Pentru alţii, un alt mod – inedit – de evadare. (...)”.

Anton Borbely – Timişoara, 31 mai 1999

...

NADIA CONSTANTINESCU S-A ÎNTREŢINUT ÎN SECRET CU DEŢINUŢII DIN PENITENCIARUL TIMIŞOARA

Invitată de onoare a Penitenciarului Timişoara la Ziua Copilului a fost prima doamnă a României, Nadia Constantinescu. Comandantul Penitenciarului Popa Şapcă, mr. Iaon Băla, s-a gândit să le ofere o mică bucurie deţinuţilor minori, organizând un spectacol în sala Operei din Timişoara. Artiştii din Puşcărie şi-au expus picturile în foaierul Operei. Coordonatorul cercului de pictură al deţinuţilor, Ciprian Chirileanu, ne-a povestit cum, în urmă cu 10 luni, a început să-i înveţe pe puşcăriaşi să picteze pe o masă de ping-pong: Am văzut opt oameni care îmi sorbeau ca un burete cuvintele puţine, ţigările şi, nu în ultimul rând, culorile. Ciorbele de început, incolore, s-au transformat, la unii brusc, la alţii în timp, în ceva de înţeles pentru ochii lor străini de limbajul plastic specific”, ne-a spus Ciprian Chirileanu. (...)

Tudor Flueraş – Evenimentul Zilei, 2 iunie 1999

cu Nadia Constantinescu (s) si Andrei Medinski (d)


OPT DEŢINUŢI DIN PENITENCIARUL TIMIŞOARA AU ORGANIZAT O EXPOZIŢIE DE PICTURĂ

(...) Vernisajul cuprinde aproximativ 40 de lucrări în tempera, realizate de puşcăriaşi sub îndrumarea artistului Ciprian Chirileanu, cel care în luna octombrie, anul trecut, a început pregătirea expoziţiei. (...)

Lăcrămioara Şova, Dan Radosav – Ziua de Vest, 2 iunie 1999

...

O ALTFEL DE EVADARE DIN PENITENCIAR

(...) Pe unul din culoarele sectorului de detenţie, primarul Gheorghe Ciuhandu, braţ la braţ cu de acum colonelul Ioan Băla, comandantul închisorii şi cu Vasile Sechereş, secretar şi consilier la Mitropolie, au admirat vreme de aproape jumătate de ceas o expoziţie de tablouri şi grafică inedită, rod al lăudabilei iniţiative propuse de artistul Ciprian Chirileanu. Alături de imprevizibilul artist, nu mai puţin decât opt minori deţinuţi ai penitenciarului au reuşit să stârnească nebănuite reacţii din partea asistenţei profană într-ale artei. Nimeni nu a putut trece nepăsător pe lângă Cripta mea sau Drumul, lucrări deosebite ale tinerilor deţinuţi, care dealtfel au şi fost apreciate ca atare de juriu (...).

Horaţiu Ardelean – Prima Oră, 4 iulie 2000

...

EXPOZIŢIE INEDITĂ DE PAŞTI LA SALONUL VEGA

La Penitenciarul din Timişoara se experimentează art-terapia

Pentru deţinuţii din Penitenciarul Timişoara – unii având pedepse grele, până la 20 de ani privare de libertate – arta este un mod de regăsire a propriei identităţi. Proiectul, coordonat de Ciprian Chirileanu, a scos parcă din nimic la iveală talente nedescoperite la oamenii care au greşit în faţa societăţii şi se află dincolo de ziduri groase şi sârmă ghimpată. Unii au talente rare. Alţii doar îşi exersează dexteritatea. În fine, alţii petrec doar câteva ore în atelierul de pictură, căutând să-şi scurteze orele care-i despart de lumea liberă (...).

Mariana Cernicova – Agenda Zilei, 12 aprilie 2001

...

EXPOZIŢIE CU VÂNZARE

(...) Ineditul manifestării constă în faptul că absolut toate lucrările de pictură şi obiecte de decor cu tematica Sărbătorilor de iarnă sunt realizate de femeile-deţinut din penitenciar (...)

Delia Sescu Barbu – Agenda Zilei, 19 decembrie 2001

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu