marți, 28 decembrie 2021

ANCA MUNTEANU - despre cercul de pictură cu deținuții

„(...) Conotația pragmatică a picturii, dincolo de importantele ei valențe terapeutice, este evidentă și prin implicațiile ei formative în efortul de recuperare a persoanelor aflate în detenție. Un asemenea exemplu memorabil și care merită să fie extins îl reprezintă prestația talentatului pictor și dascăl Ciprian Chirileanu (președintele Asociației Diplomatic Art), care a inițiat și condus o asemenea activitate în beneficiul deținuților aflați în penitenciarul din Timișoara. Concret, el a inițiat un cerc de pictură pentru cei încarcerați, care a funcționat câțiva ani și s-a soldat cu organizarea unui număr de cinci expoziții cu picturi realizate de aceștia. Valențele formative sunt de o evidență impresionantă, întrucât lumina lăuntrică ce locuiește în orice ființă umană și este ecranată de umbră, în cazul unui deținut, poate fi eliberată și sporită prin vehiculul insolit și atractiv al artei. (...)” 

– extras din Psihologia transpersonală. Peregrinaj dincolo de val, vol. II, pag. 373, autor Anca Munteanu, profesor universitar emerit la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie. 

Detalii despre cercul de pictură (1998-2001), la http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/2011/05/cerc-de-pictura-cu-detinutii-1998-2001.html


Anca Munteanu - Psihologia transpersonală. Peregrinaj dincolo de val
vol. I și II, Editura For You, București, 2021



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu