marți, 27 decembrie 2016

13 301 - HIDDEN AGENDA





Expoziția / proiectul intitulat Hidden Agenda, al grupului Avantpost.ro, a fost expus prima dată la București, în cadrul Nopților Albe ale Galeriilor, în perioada 30.09 – 30.10 2016, la Rezidența Scena 9 (afiș 1).
Ulterior, într-o variantă mai extinsă, expoziția a fost transferată la Muzeul Temporar de Artă Contemporană din Timișoara, în perioada 6 – 20 decembrie 2016 (afiș 2).   

„Hidden agenda” este un proiect al grupului Avantpost, un proiect al cărui titlu s-a impus într-o manieră la fel de abruptă și neașteptată ca evenimentul nefericit care a cauzat alegerea acestuia, și anume dispariția imprevizibilă și tragică a prietenului nostru Sorin Oncu, într-un arc de timp atît de scurt încît ne-a fost refuzat până și sentimentul de acceptare a inevitabilului prin acordarea unei minime perioade de resemnare. (...) În fond, fiecare individ „beneficiază” invariabil în ultima instanță de o agendă ascunsă, secretă, și invizibilă, diferită de cea personală imaginată într-un mod subiectiv, întotdeauna favorabilă sieși. Retorica comemorativă a construcției vizuale propusă de lucrări, oferă un spațiu de convergență a memoriei, a interogării și a uitării. Apelul la memorie, interogarea existenței unei entități de tip „deux ex-machina”, a agendei intruzive concepută de aceasta și uitarea ca rezolvare viabilă a continuității, toate încearcă să se grupeze în acest proiect nu ca o soluție ințepenită, fixă, ci ca un spațiu de reflecție și mai mult, un spațiu dual al interogării, pe de o parte asupra unui "aleator" de neocolit, iar pe de altă parte asupra unui „dat” ca un performance inevitabil. - curator Cosmin Haiaș





 



Ciprian Chirileanu – 13 301, instalație, digital print, monotipie, papier maché, tifon, coli hârtie, planșetă, taburet, dimensiuni variabile, 2016

Proiectul Hidden Agenda este legat de unul din membrii grupului Avantpost.ro, Sorin Oncu, recent plecat mai departe de noi.
De regulă, fiecare avem un carnețel / album cu evenimente, numere de telefon, imagini, sau cuvinte care ne definesc cotidianul. Cu unele ne lăudăm și le afișăm în toată splendoarea lor, pe altele le ținem secret sub pat, de rușine, uitare sau pur și simplu.
Sorin s-a născut în 19 februarie 1980 și a murit în 19 iulie 2016. A trăit fix 13301 de zile, nici mai mult, nici mai puțin. Unele informații despre faptele sau gândurile lui cotidiene sunt cunoscute public, despre altele le intuim sau ni le imaginăm și sunt suficiente pentru a-l cunoaște atât cât am putut fiecare. Dar câte altele nu știm despre el?, sau despre alttcineva, o întrebare retorică valabilă pentru toți.
Cele 13301 de pagini albe ale instalației sunt zilele trăite de Sorin, ceea ce și-a propus în gând sau faptă și, din diverse motive, nu a apucat să le concretizeze. Singura pagină scrisă sunt ultimile rânduri-gânduri din „agenda lui personală ascunsă” sub patul de spital, pe care mi le imaginez eu înainte de tăcerea lui veșnică. Pe de altă parte, întâmplător sau nu, colile de hârtie de data asta ordonate ca într-o carte, fac referire (și) la paginile xerox-ate din instalația audio a lui Sorin, intitulată Still Life 4 – Twittering Machine, 2014, expusă cu grupul Avantpost.ro în cadrul proiectului Beyond the Silence / Dincolo de liniște.
La sfârșitul expoziției, cele 13301 de pagini vor ajunge în posesia fiecarui membru al grupului Avantpost.ro.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu